До чого насправді призводить масовий перехід населення на індивідуальне опалення?

Масовий перехід населення на індивідуальне опалення лише покращує умови життя, настрій та фінансове становище українців, - висновок експерта.
Про це говорить керівник електромонтажної компанії, Іван Попруженко, що вже біля 15 років встановлює електричне індивідуальне опалення у містах України, опираючись на відгуки своїх клієнтів. У 2020 році «Мережа тепла» комплексно переоблаштувала 4 багатоповерхові будинки з централізованого на автономне електричне. А у цей міжопалювальний період, влітку 2021 року, звернень від голів ОСББ у рази більше. Тож, висновок напрошується сам собою – населення зацікавлене у звільненні від тягаря у вигляді централізованого опалення та зменшенні власних витрат.
Чи пам’ятаєте, коли востаннє замінювалися магістралі тепломереж, електромереж чи водогону? І ми не пам’ятаємо. Тому, сьогодні мешканці будинків колективно вирішують, куди ефективніше вкладати кошти. Обираючи заміну системи опалення на нову електричну, люди попадають одразу у дві мішені – відпадає потреба у ремонті, обслуговуванні водяного опалення та люди отримують модернізацію електричних мереж, які рано чи пізно довелося б міняти.
Що означає «комплексне переоблаштування»? Крім встановлення опалення, у квартирах, де від’єднується міське, компанія виготовляє та погоджує прєктно-кошторисну документацію на весь будинок. Згідно з нею – замінюються внутрішньобудинкові електричні мережі, а обленерго модернізує ввідний кабель від підстанції до щитової будинку.
Таким чином, мешканці отримують не лише нове економне і надійне індивідуальне опалення та збільшену дозвільну потужність на електроенергію, а й повністю нові електричні мережі. Такі ж кабелі, проводку, щитові, автомати мають сучасні новобудови.
Мешканці позбуваються не лише проблем з централізованим опаленням та старих мереж теплоцентралі, а й питань зі старою та ненадійною проводкою у будинку. А збільшення потужності з давно застарілої норми 3 кВт на мінімум 5 кВт, дозволяє вільно користуватися усіма електроприладами у квартирі.
Ось, що нам розповів Андрій, власник 2-х кімнатної квартири одного з будинків ОСББ Світловодська, який встановив автономку:
«Що сказати… я задоволений встановленим опаленням. Це не порівняти з централізованим. В квартирі тепло, по оплаті мене також все влаштовує. Хлопці, що встановлювали обігрівачі – молодці, все зробили добре.

З централізованим вартість комунальних послуг була на порядок вища. В домі було холодно, у морози доводилося догріватися обігрівачами, що ще збільшувало витрати. Сьогодні, я виставляю 20-22 градуси і почуваюся добре. При потребі, маю можливість вимкнути опалення, або встановити меншу температуру. Загалом, я дуже задоволений, все добре».
Як висловилася одна з голів ОСББ – «Дуже радує, що тепер кожен сам собі хазяїн». Дійсно, власники квартир самостійно вирішують, коли починати та закінчувати опалювальний сезон, яку температуру встановити у кожній кімнаті. Таким чином, вони регулюють власними витратами та скорочують витрати на оплату комуналки.
Крім плюсів для мешканців від’єднаного будинку, є переваги й для згасаючих тепломереж. Більше не доведеться подавати тепло до будинків, що опалювати економічно не вигідно та неефективно.
Тож, масове встановлення індивідуального електричного опалення призводить до нормалізації та покращення життя українців.